3. Drávatamási—Drávasztára: a Drávamente apró falvai között

Az útvonal általános leírása

Drávatamási és Drávasztára között a Három folyó túraútvonal (EV 13) részeként kijelölt jó minőségű, alacsony forgalmú aszfaltos úton haladhatunk Drávagárdonyon, Kastélyosdombón, Potonyon, Tótújfalun és Szentborbáson keresztül. Potonyban vegyesbolt és italbolt található, érdemes megtekinteni a kazettás mennyezetű katolikus templomot. A szentborbási Dráva-parton a Duna-Dráva Nemzeti Park által működtetett vendégház található.
Felsőszentmárton az Ormánság legnyugatibb települése, népessége megközelíti az ezer főt. A falu tradicionálisan horvát többségű. A falu védőszentje Szent Márton, a falu az európai Szent Márton Zarándokútnak is része. A faluban több vegyesbolt, italbolt és szálláshely (panzió, kemping) található.
Az útvonal Felsőszentmártonból a Dráva aszfaltozott töltésén vezet Drávasztára irányába. Útközben a töltéstől délre található Révfalu (horvátul Drvljanci – Drávakeresztúr településrésze), mely az egyetlen ártérben található település. Nehézkes megközelíthetősége miatt az 1970-es évek óta a lakosság folyamatosan elköltözött. Területe a Duna-Dráva Nemzeti Park része, megtekinthetők a hagyományos helyi építészeti emlékek és az érintetlen környezet. Nyaranta számos művész, kiránduló keresi fel.
Drávasztára – Felsőszentmártonhoz hasonlóan – horvát többségű falu, központi terén áll az 1948-ban épült monumentális neogótikus katolikus templom. Szintén számos szolgáltatás (vegyesbolt, italbolt, fagylalt, előrendelés esetében étterem) érhető el. Drávasztáránál a Dráva partján kikötési hely, vízitúra-állomás található, mosdóval és wc-vel.

Közlekedés
Szolgáltatások
Látnivalók
Drávasztárától északra, 7 km-re található Sellye városa, az Ormánság „fővárosa”, lakosainak száma 2700. A városban számos szolgáltatás érhető el (üzletek, étterem, strand és termálfürdő, posta). Sellyén vasútállomás is található, ahonnan – Szentlőrinci átszállással – Pécs is megközelíthető, korlátozott kerékpár-szállítási lehetőséggel. Folyamatban van pedelec-kölcsönző kialakítása, mely lehetővé teszi kerékpárszállítás nélkül is a térség biciklis bejárását. Sellye nevezetessége a barokk stílusban épült Draskovics-kastély, mely körül 7,5 hektáros arborétum található. Sellye és Drávasztára között érintjük Drávaiványit, melynek késő barokk stílusban épült református temploma a kazettás mennyezetű templomok legszebb mintapéldája.
Kapcsolódó útvonalak
Tótújfalu központjában tábla jelzi a gáton kialakított alternatív útvonalat, mely gyönyörű természeti környezetben vezet. Szentborbás előtt, a temetői elágazónál csatlakozhatunk vissza az EV 13 (Három folyó) útvonalra.