4. Drávasztára—Szaporca: végig a Dráva-töltésen

Az útvonal általános leírása

Drávasztárát elhagyva az EuroVelo 13 a Dráva-töltésen kialakított földúton halad Vejti irányába. Drávasztára után találhatunk egy hidegháborúbon megmaradt őrtornyot, illetve megtekinthetjük a gyönyörű halban gazdag Vájási-holtágat.
Vejti térségében a Dráva irányában tett kitérőt követően pihenőhelyet találunk. Keleti irányban haladva eljutunk Majláthpusztára, ahol horgásztavat, büfét, illetve egy újonnan kialakított ifjúsági szállást is találunk.
Majláthpusztáról az EV 13-on továbbhaladva Szaporca térségében a Cún-Szaporcai holtág mentén északi irányban újonnan épített aszfaltos kerékpárúton haladunk tovább. Itt található a jelenleg építés alatt álló Ős-Dráva Ökoturisztikai Látogatóközpont és Bemutatóhely.

Közlekedés
Szolgáltatások
Látnivalók
A közelben található Szaporcáról egy 3 km-es rövid kitérővel jutunk el Kémesig, mely közel 500 fős lakosságával a Kelet-Ormánság térségi központja. A rendezett településen tájház, üzletek, italbolt, ökoturisztikai szálláshely és kerékpárkölcsönző működik. A pedelec-kölcsönzési lehetőség kialakítása folyamatban van.
Kapcsolódó útvonalak
A gáton kijelölt út alternatívájaként választhatjuk a Zaláta—Piskó—Vejti érintésével a közutat is, mely a Három folyó útvonal része. Zalátán kerékpáros pihenő kialakítása van folyamatban, illetve a közeljövőben felújításra kerül az egykoron festett kazettákkal díszített református templom is. Vejtiből északi irányba kitérőt tehetünk az 1800 fős lakosságú Vajszlóra. Az Ormánság második legnagyobb településén számos szolgáltatás (üzletek, italbolt, étterem, posta) érhető el. Vajszlón is folyamatban van pedelec-kölcsönző kialakítása.
Majláthpusztától északi irányba indulva alternatív útvonal vezet Harkányba, mely az ormánsági falvakon keresztül, Sámod, Adorjás, Kórós, Rádfalva, Diósviszló és Rádfalva érintésével jól kiépített aszfalton vezet. Az útszakasz kiemelkedő látványossága Kórós kazettás mennyezetű református temploma. A 700 lakosú Diósviszlón található az „Ormánság kapuja”, a faluban üzlet és vendégház üzemel.