6. Harkány—Villány: két keréken a borvidéken

Az útvonal általános leírása

Harkányt és Siklóst kiépített kerékpárút köti össze. Siklós a dél-baranyai térség központja, mely a város fölé magasodó várról, török építészeti emlékeiről és újabban termálfürdőjéről híres. A városban a szolgáltatások széles palettája elérhető (különböző komfortfokozatú szálláshelyek, éttermek, üzletek, bankfiókok, kerékpárszaküzlet- és szerviz stb.).
A kiépített kerékpárút a városközpontig tart, majd onnan a városháza előtt észak felé kanyarodva (elhaladva a török építészet kiválóan megmaradt emléke, a Malkocs bej dzsámi mellett) elhagyjuk a várost Újpetre irányába. Enyhe emelkedő után Nagytótfalu felé kanyarodunk, majd Kisharsányra érkezünk.
Kisharsány a Villány-Siklósi Borvidék rendezett kis falva. Legfőbb látványossága a műemlék református templom, illetve a falu tornácos házai. Kisharsány központjában egy keleti irányba induló földútra kanyarodva pár kilométer tekerés után elérkezünk Nagyharsányra.
Nagyharsány a borvidék egyik legfontosabb települése, a kopár Szársomlyó déli oldalán kialakult száraz mikroklíma kedvez a bortermelésnek. A hegyhez számtalan monda kapcsolódik, számos védett állat és növény otthona. A hegyre vezető ösvény vezetővel látogatható. A község mellett található a Szoborpark, mely nemzetközi hírű szobrász-alkotóhely. A falu festett falú református temploma műemlék.
Nagyharsányból az EuroVelo 13 vonalán folyamatos emelkedőn keleti irányban felfele tekerve érkezünk Villányba, ami a borvidék turisztikai központja, 2600 fős lakosságú város. Számos szálláshely, pincészet, étterem, üzlet várja a turistákat. Az év során több fesztivált tartanak a városban, ami igen nagyszámú látogatót vonz. A városban és a borvidékek elérhető szolgáltatásokról és programokról naprakészen tájékoztat a www.villanyiborvidek.hu weboldal.

Közlekedés
Szolgáltatások
Látnivalók
Harkány a térség turisztikailag egyik legfontosabb települése, gyógyfürdője 1823 óta üzemel. A fürdőben számos modern fedett és szabadtéri medence várja a fürdőzőket és a gyógyulni vágyókat. Harkányban pikkelysömör- (psoriasis) betegek számára gyógykórház működik. A városban számos szolgáltatás (különböző komfortfokozatú szállodák, vendégházak, üzletek, éttermek, kerékpárszaküzlet- és szerviz) érhető el. A szálláshelyek többségénél van lehetőség kerékpár bérlésére. Pedelec-kölcsönzési lehetőség kialakítása folyamatban van.
Kapcsolódó útvonalak
Elhagyva Siklóst a Három folyó túraútvonalon Vokány felé továbbindulva tehetünk egy kitérőt Újpetrén keresztül a festői szépségű Palkonyára, mely már messziről felismerhető piros tetős körtemplomának kupolájáról. Palkonya 2007-ben Európa Kulturális Faluja volt, a falu házainak zöme helyi védettségű műemlék, csakúgy, mint az 53 pincéből álló pincesor, mely az évente pünkösdkor megrendezett nyitott pincék fesztiváljának helyszíne. Hasonló műemlék pincesor található Villány felé továbbindulva Villánykövesden.
Vokányból Kistótfalu irányába tekerve rátérhetünk a 2014-ben Pécs felé kijelölendő túraútvonalra, mely Kistótfalu központjáig aszfalton, majd onnan Pécs-Postavölgyig földúton vezet.