7. Villány—Mohács: a Baranyai-dombság déli lejtőin.

Az útvonal általános leírása

Az EuroVelo 13 nyomvonalát követve Villányt Kisjakabfalva felé hagyjuk el. A festői kis falu központjából kiépített kerékpárút indul Kisbudmér irányába, festői kilátással a Karasica völgyére. Kisbudmért közúton elhagyva Borjád előtt a Karasica töltésére fordulva Békáspusztán keresztül Bóly irányába haladunk tovább.
Bólyt Nagynyárád irányába hagyjuk el. Nagynyárád jellegzetes sváb település. A falu nevezetessége a díszes barokk katolikus templom, illetve a helyi iparművész, Sárdi János kékfestő műhelye, illetve a kékfestés hagyományához kapcsolódó nyári fesztivál. A faluban üzlet, italbolt található.
A következő állomás Sátorhely, mely a magyarok török ellen 1526-ban vívott csatájának emléket állító emlékparkról nevezetes. A vesztes csatát követően, mely egész Közép-Európa szempontjából sorsfordító volt, az ország három részre szakadt, megkezdődött a 150 évig tartó török hódoltsági időszak. A helyszín 1700 katona és II. Lajos király sírhelye is egyben.
Sátorhelyről az 56 sz. főúttal párhuzamosan kialakított kerékpárúton indulunk Mohács irányába, majd rövidesen Kölked felé fordulunk. A faluban található a Duna-Dráva Nemzeti Park által működtetetett Fehér Gólya Múzeum. Kölkedet elhagyva a Duna töltésén továbbhaladva – az EuroVelo 6 nyomvonalával megegyezően – közelítjük meg Mohácsot.
Mohácsot a Duna töltésén, az Alsó-Dunasor felől közelítjük meg.

Közlekedés
Szolgáltatások
Látnivalók
Bóly a térség és a helyi borvidék központja, jelentős német kisebbségi lakossággal rendelkező, közel 4000 fős kisváros. A városban számos kerékpárút található. A látnivalók között megemlítendő a Batthyány-kastély, valamint a Batthyány-Montenuovo Mauzóleum egyedi épülete. A városban számos szolgáltatás (szálláshelyek, éttermek, borkóstolás, üzletek, bankfiókok, posta, kerékpárszaküzlet- és szerviz) elérhető.
Mohács közel 20 ezer fős város, a Duna mindkét oldalán. A belváros a jobb parton helyezkedik el, a bal parton külterületi lakóövek találhatók. Mohács igazi kerékpáros város: a kerékpárút-hálózaton a város valamennyi részébe könnyedén eljuthatunk. Mohácson a legkülönbözőbb szolgáltatások érhetők el: különböző komfortfokozatú szálláshelyek, éttermek, kocsmák, kerékpárüzletek és -szervízek, bankfiókok, posta. A városnak vasúti kapcsolata van Villánnyal, illetve azon keresztül Péccsel, a kocsikon korlátozott számban van mód kerékpárok szállítására is. Mohács fő vonzereje az UNESCO szellemi világörökségi listáján szereplő, minden év februárjában megrendezett busójárás, mely egész hetes fesztivállá vált az elmúlt évtizedekben, több tízezer vendéggel a világ minden tájáról. A busójárás (horvátul poklade) a helyi sokacok farsangi népszokása, melynek során a jellegzetes, helyi népművészek által faragott maszkokba öltözött busók átkelnek a Dunán és a város főterén elégetik a tél koporsóját. A busó hagyományok megismerését szolgálja a város központjában található egész évben látogatható Busóudvar, mely kiállításoknak, helyi iparművészek termékeinek ad helyet, illetve általános turisztikai információs központként is szolgál. Mohács számos temploma közül kiemelendő a bizánci stílusban épült Fogadalmi templom a tőtéren.
A mohácsi rév fontos kapocs a Duna két oldala között: mivel a város a Duna mindkét oldalára épült, a révátkelő forgalma vetekszik egyes dunai hidak forgalmával. A komp és a kishajó is alkalmas kerékpárszállításra. A mohácsi rév az EuroVelo 6 túraútvonalnak is része. Az átkelést követően az alföldön folytathatjuk utunkat Hercegszántó irányába.
Kapcsolódó útvonalak
Villány központjából Virágos településrészről a Három folyó túraútvonalon Magyarbólyon keresztül eljuthatunk Beremendre, onnan Horvátországba, valamint Lippón és Majson keresztül átvághatunk Sátorhely irányába.
Kölkedről – a Három folyó túraútvonal részeként – lehetőség van a közúton is megközelíteni Mohácsot, illetve a Duna-töltés kezdeténél déli irányba indulva egy kört tenni Béda-Karapancsa, a védett magyar-horvát-szerb hármas határvidék felé.