1. (Letenye—)Őrtilos—Berzence szakasz

Az útvonal általános leírása

A Zala megye és Somogy megye nyugati részét összekötő szakaszon jelenleg nincs kijelölt túraútvonal. Letenyéről Murakeresztúrra a 6835 j. összekötő úton tudunk eljutni, mely alacsony forgalma miatt kerékpározásra kiválóan alkalmas, közvetlenül a határ mentén halad. Murakeresztúron a vasúton átkelve Kollátszeg településrész felé folytatjuk utunkat, majd a Principális-csatornán átkelve a Belezna vasútállomás és Belezna közötti aszfaltos útig az erdőn keresztül haladunk. A vasútállomásra vezető út északi és déli oldalán az erdőben megtalálhatók az egykori hidegháborús erődrendszer megmaradt bunkerei. Az úttól délre található a Zrínyi Miklós költő és hadvezér által építtetett erőd, a Zrínyiújvár maradványa, melyet tábla és emlékhely jelez.
Zrínyiújvár és Őrtilos között nincs kiépített kerékpárút. A honlapon elérhető térkép a fejlesztésre javasolt útvonalat jelzi, melynek bizonyos szakaszai kerékpárral egyáltalán nem járhatók. Őrtilos-Szentmihályhegy és Berzence határállomás között szintén nincs kijelölt túraútvonal, azonban a változatos, szép tájon haladó alacsony forgalmú aszfaltos és földutak kiválóan alkalmasak a kerékpározásra.
Őrtilos-Szentmihályhegyre érve tehetünk egy kitérőt a Mura és Dráva festői torkolatához, illetve felmászhatunk a szentmihályhegyi kápolnához, mely egyedülálló kilátást nyújt a torkolatra, illetve a horvát oldali Légrádra. Őrtilos központja felé haladva megtekinthetjük a helyiek által Fesztungnak hívott emlékhelyet, melyet az 1848-as szabadságharc emlékére állítottak.
Őrtilost és a horvát oldali Légrádot hosszú múltra visszatekintő együttműködés köti össze. Szentmihályhegy korábban Légrádhoz tartozó szőlőhegy volt, a templom a helyiek búcsújáró helye. A hagyományok és a barátság ápolása végett 1994 óta minden évben két alkalommal (Anna és Mihály napon, július 29. és szeptember 29.) megnyitják a határt, minden évben több ezer látogatót szállít a kishajó a két oldal között. Őrtilos községben pár magánszálláshely és egy kisebb helyi vegyesbolt várja a kerékpárosokat.
Őrtilostól déli irányban a Látó-hegyen keresztül Zákány felé indulva csodás kilátás nyílik a Drávára, illetve a horvát Dráván túli területre (Prekodravlje). A Látó-hegyen szálláslehetőség és kilátó is található, Zákány falu központjában üzletek, illetve a gyékényesi vasútállomás, mely kapcsolatot jelenti Budapest és Zágráb irányába.
Zákányból a 6804 j. úton kerékpározhatunk tovább Gyékényes felé, mely a környék üdülő- és horgászparadicsoma, illetve tiszta vize és mélysége miatt különösen kedvelt a búvárok körében. A gyönyörű kék vizéről híres kotrótó partján számos magánszállás, étterem, büfé, a faluban bolt várja a turistákat és a kerékpárosokat. Gyékényesről Lankócpusztán aszfaltos úton, majd földúton haladhatunk a berzencei határállomáshoz vezető 681 sz. főútig. Berzencén is számos szálláshely, üzlet található, vasútállomása Nagykanizsa és Pécs felé teremt kapcsolatot. Érdemes megtekinteni a falu műemlék-templomait.
Berzence és Barcs között a 6801 j. út, bár a kerékpáros közlekedés nem tiltott, a magas forgalmi adatok miatt nem alkalmas kerékpáros túraútvonalként való kijelölésre. Aki kijelölt útvonalon kíván haladni, az Berzencénél a horvát oldalon folytathatja útját a Répási-erdőn keresztül Kapronca vagy Pitomača irányába.

Közlekedés
Szolgáltatások
Látnivalók
Kapcsolódó útvonalak