1. Fertő-Hanság-szakasz

 

2015-02-16_eurovelo13

 AZ ÚTVONAL ÁLTALÁNOS LEÍRÁSA

Az országba a világháború utáni kitelepítések és az 1956-os forradalom menekülthullámának egyik szimbolikus helyszínén, az andaui (mosontarcsai) gyaloghídon érkezünk be. Innen a pomogyi (pamhageni) kereszteződésig a Hansági-főcsatorna melletti gáton haladunk, a Báró Berg Gusztáv hídon érkezünk vissza Ausztriába. Rögtön Pomogy után rákanyarodunk a frissen felújított kerékpárútra a magyar oldalon, mely Fertőújlakra visz. Továbbhaladunk a Fertő-tó körül, majd átmegyünk Balfon és Fertőrákoson. Fertődtől néhány kilométerre izgalmas látványban lesz részünk: itt áll az Esterházy-kastély, melyet valaha a magyar Versailles-nak neveztek. A Fertő körüli kerékpárutat Fertőmeggyesnél (Mörbisch am See) hagyjuk el, ahogy egy jó minőségű kerékpárúton jutunk el a Páneurópai Piknik helyszínére, ahol a Vasfüggöny először szakadt át.    

Közlekedés
Amennyiben innen indulunk útnak, érdemes már Pozsonyból az osztrák oldalon keresztül végigkövetni a jelzéseket, de jó vasúti közlekedéssel bír Mosonmagyaróvár és Kapuvár is, ahova el tudjuk szállítani bringánkat – mindkét helyszínről jelzett kerékpárutak visznek el minket a kiinduló állomásunkhoz. Választhatjuk még Fertődöt is, ahova szintén sűrűn járnak kerékpárokat is szállító vonatok. 
Szolgáltatások
A Fertő körüli településeken – Fertőd, Hegykő, Balf, Fertőrákos minden igényt kielégítő szolgáltatások várják a látogatót. 
Látnivalók
Andaui híd, Báró Berg Gusztáv híd, Fertő-Hanság Nemzeti Park, Esterházy-kastély, Balf.
Kapcsolódó útvonalak
Kapuvár-Báró Berg Gusztáv híd-kerékpárútvonal; Fertő körüli kerékpárút.