4. Pinkamente – Dél-Burgenland útvonal

2015-02-16_eurovelo13

AZ ÚTVONAL ÁLTALÁNOS LEÍRÁSA

A nardai elágazástól rövid hegymenet után lejtőn érünk Nardára, ahonnan tovább lejt az út Felsőcsatárra. A Vasfüggöny emlékmúzeum érdekes tárlata a dombtetőn van – a kerékpárút innen a Pinka mentét követi, jobbra a Vashegy szőlőtőkéivel. Vaskeresztes után Horvátlövő, Pornóapáti, Beled (Bildein) településein keresztül érünk el Szentpéterfára, ahol végleg elhagyjuk a magyar területet Rönökig. Következő pihenőhelyünk a heilgenbrunni pincesor, ahol az emelkedő előtt érdemes leülni egy kicsit az egyik lugasba. A nyereg után innen már lejt az út Borosgödörig (Inzenhof), ahol elhagyjuk az aszfaltos utat, hogy földúton tegyük meg a hátralevő néhány kilométert a határon álló Szt. Imre-templomig.

Közlekedés
Az útvonalra legkönnyebben Szombathely felől lehet rácsatlakozni, vagy a Torony-Sé-Narda útvonalon, vagy pedig Ják irányából, ahol szintén táblák segítik a tájékozódást a vasútállomások felé. 
Szolgáltatások
Vaskeresztes, Szentpéterfa: étterem, kerékpárszervíz, a Dél-Burgenlandi szakaszon
Látnivalók
Felsőcsatár, Vasfüggöny-emlékmúzeum; szentpéterfai ortodox templom; Ják; Németújvár; Heiligenbrunn, pincesor; Szt. Imre-templom 
Kapcsolódó útvonalak
Vashegy kerékpárútvonal; Burgenlandi kerékpáros úthálózat.