Az Eurovelóról

Az EuroVelo, teljes nevén az Európai Kerékpárúhálózat az Európai Kerékpáros Szövetség terve 14 hosszútávú, egész Európát átszelő kerékpárút kialakítására. Ezen utak teljes hossza több mint 70 000 km, melyből több mint 45 000 km már elkészült. 2009-ben az úthálózat kiegészítésre került a 13-as és 15-ös útvonallal. A 13-as útvonal aVasfüggöny mentén került kijelölésre és Magyarországot is érintő szakaszát 2014. augusztus 19-én adták át.

Az EuroVelo utak hasonló elképzeléseket tükröznek, mint az Egyesült Államokban a Greenway projektek, például azEast Coast Greenway. Az EuroVelo utakat az egész kontinenst átszelő kerékpártúrákra tervezik, a már meglévő kerékpárutak összekötésével. Természetesen ezeket az EuroVelo útvonalakat a helyi kerékpáros forgalomban is igénybe lehet majd venni. Magyarországon három EuroVelo útvonal halad át, az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig futó EV6, a Tisza mentén az EV11, és az osztrák-szlovén-horvát-szerb határok mentén az EV13, a Vasfüggöny-kerékpárút.

Az EuroVelo célja, hogy bátorítsa az embereket: utazásaik nagy részében a biciklizést részesítsék előnyben az autózással szemben. Bár néhány embernek csodálatos élménye lesz a kontinenst átszelő kerékpártúrák közben, de az EuroVelo útjainak nagy része lokális lesz – iskolába, boltba, munkába járásra és hobbi célból használják majd. De az EuroVelo túrák sokkal izgalmasabbak és elbűvölőbbek lesznek, mert a kerékpárosok tudni fogják, hogy eltúrázhatnak Moszkvába, Athénba vagy akár Santiago de Compostela-ba.

Az EuroVelo útvonalak fejlesztői az országok nemzeti és regionális kormányzati szervei, a helyi önkormányzatok, a non-profit szervezetek az összes európai országban. Nemzetközileg az EuroVelo segít az útvonalalapítás előkészületeiben, és a politikai támogatás megszerzésében az építéshez, segít az útvonalak kiválogatásában. Az útvonalakat az Európai Kerékpárosok Szövetségével kell koordinálni és jóváhagyatni, ez így biztosítja a jó minőséget a használóknak és az útvonal létrehozójának.

További hasznos linkek:

Európai Kerékpáros Szövetség

Az EuroVelo-útvonalak hivatalos központi oldala

Eurovelo-útvonalak Szlovákiában