Osztrák – Magyar határszakasz

2015-02-16_eurovelo13

Az EuroVelo 13 – Vasfüggöny-kerékpárút az osztrák-magyar határon, a Hansági-főcsatornán átívelő Andaui hídon érkezik be hazánkba, és innen közel 250 kilométeren keresztül váltakozva halad a határ mentén osztrák és magyar területen egészen a szlovén-osztrák-magyar hármashatárig, ahol átlép Szlovéniába.

Az útvonal a magyarországi szakaszok közül a legfejlettebb, számos helyen elkülönített kerékpárúton, néhány helyen erdészeti úton, általában pedig alacsony forgalmú közutakon halad, mely alkalmas a biztonságos kerékpáros túrázásra. A magyar-osztrák határszakaszt 2014. augusztus 19-én a Páneurópai Piknik 25. évfordulóján adták át, ekkor készültek el az útvonal táblái is.

A csillagos mezőben 13-as számú táblákat követve változatos tájakon haladhatunk keresztül: a Hanság csatornái után a Fertő-tó körüli kerékpárúton haladunk, áttekerhetünk Sopron és Kőszeg történelmi városain, megcsodálhatjuk távolról Németújvár várát, a Kőszegi-hegységet és tekerhetünk a Rába völgyében. A megfáradt bringásokat többcsillagos hoteltől a kempingekig a legkülönfélébb szálláslehetőségek és a környék helyi termékeinek ízletes gasztrovilága várja.

Az útvonal részletes leírását a szakaszleírásoknál találja – a látnivalók és szolgáltatások pontos helyét és részletesebb információkat a térképre kattintva tudja keresni.